mainImage

Druktemeter en gezondheidscheck: zo stemt Rotterdam straks

1 maart 2021, 16:02 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

Rotterdam gaat tijdens de Tweede Kamerverkiezingen online de actuele drukte weergeven. Ook wordt er voorafgaand aan het invullen van het stembiljet een gezondheidscheck uitgevoerd. Het zijn maatregelen die de gemeente neemt om stemmers die bang zijn voor het coronavirus toch naar het stemhokje te trekken.

Per stembureau zijn via een speciale website de openingstijden van stembureaus te zien en kan men kijken of het op dat moment druk of rustig is. Verder wordt weergegeven aan welke toegankelijkheidseisen het stembureau voldoet.

Zowel de stembureauleden als kiezers ontvangen voor de verkiezing ook een gezondheidscheck. Deze check bestaat uit een aantal vragen. Stembureauleden en kiezers moeten de gezondheidscheck doen voor aanvang van het werk of het bezoek aan het stembureau. Als één van de vragen met ja wordt beantwoord, dan moet die persoon thuisblijven.

Verder worden er verplichte looproutes aangebracht, moeten mondkapjes gedragen worden en zijn er kuchschermen. Bovendien worden de stemhokjes, tafels en bureaus constant gereinigd en krijgt iedereen zijn eigen potlood.

De Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats op 17 maart. Ook opent de gemeente al op 15 en 16 maart een aantal stembureaus. Kiezers van 70 jaar en ouder krijgen daarnaast de mogelijkheid om per brief te stemmen.


Foto: ANP