Dagblad010 | Duitsland bepaalt hoe laat het is in Rotterdam
mainImage

Duitsland bepaalt hoe laat het is in Rotterdam

4 mei 2021, 17:29 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

Het mysterie van de Rotterdamse stadsklokken die – als het zover is – nooit enthousiast gelijk van wintertijd naar zomertijd gaan, maar altijd een paar dagen later, is opgelost: het gelijk zetten van de klok doet Duitsland.

Dat gaat bij de switch van winter- naar zomertijd met een signaal. ’’En dat kan in een omgeving waar hoge gebouwen en bomen staan, verstoord worden’’, legt wethouder Wijbenga uit aan CDA-raadslid Segers-Hoogendoorn die behalve op de Stadhoudersweg ook op de Gordelweg stadsklokken had aangetroffen die reuze in de war waren. En daar staan geen hoge gebouwen.  

Maar er blijkt een tweede oorzaak te zijn. Niet alle klokken in de openbare ruimte zijn namelijk in beheer bij de gemeente Rotterdam. Het beheer van klokken valt uiteen in: klokken van de gemeente, klokken van NPB Media en klokken die in eigendom zijn van de RET. En juist de klokken die raadslid Segers-Hoogendoorn al fietsend hard nodig had om op tijd te zijn, blijken geen gemeenteklokken te zijn. En of die nu óók op afstand vanuit Duitsland gelijk worden gezet, of dat er een ladder aan te pas moeten komen, dat vermeldt het verhaal niet.