Vandaag is de eerste Statiegeld Retourshop geopend in winkelcentrum Keizerswaard in Rotterdam. De retourshop is een initiatief van Verpact, de organisatie die in Nederland verantwoordelijk is voor de inzameling en recycling van verpakkingsafval, inclusief het statiegeldsysteem. In de retourshop kunnen bezoekers snel en gemakkelijk hun lege statiegeldflesjes en -blikjes inleveren, waaronder in een bulkmachine. Het is de eerste keer dat een dergelijke winkel in Nederland wordt geopend, waarbij consumenten hun statiegeld niet alleen digitaal, maar ook contant kunnen terugkrijgen. Later deze maand opent ook een filiaal aan de Vijzelgracht 51 in Amsterdam.
Nederland is goed op weg met het inzamelen van statiegeldverpakkingen: inmiddels keert 84% van de blikjes en 77% van de flesjes terug voor recycling. Hiermee kunnen weer nieuwe flesjes en blikjes worden gemaakt. Hester Klein Lankhorst, CEO van Verpact: “Dit past helemaal in het streven van Verpact om zoveel mogelijk verpakkingen terug te winnen als grondstof. Of het nou via het statiegeldsysteem is of bijvoorbeeld via de glasbak of PMD-bak of zak, we willen het de consument zo makkelijk mogelijk maken verpakkingsafval goed in te leveren. Hiermee behouden we kostbare grondstoffen, verminderen we zwerfafval en microplastics en beperken we de impact van verpakkingen op het milieu.”
De Statiegeld Retourshop speelt in op de groeiende vraag naar laagdrempelige en toegankelijke inleverlocaties in Rotterdam. In de winkel staat onder andere een bulkmachine die in één keer tot 200 flesjes en blikjes tegelijk verwerkt. Bezoekers kunnen daarnaast gebruikmaken van losse inleverautomaten, afvalscheiding, een wasgelegenheid én meerdere betaalopties voor hun statiegeldteruggave: contant, via Tikkie of donatie aan Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam.
Een opvallend en belangrijk element in het winkelconcept is de mogelijkheid om het statiegeld contant uit te laten betalen. Dit kon tot voorkort alleen in de supermarkten. Deze optie is vooral handig voor bijvoorbeeld kinderen en mensen die geen toegang hebben tot digitale betaalmiddelen of de Tikkie-app. De uitbetaling verloopt via een gesloten betaalsysteem van Brink’s. Bezoekers scannen hun statiegeldbon en ontvangen het bedrag contant, zonder tussenkomst van winkelpersoneel. Alleen Brink’s heeft toegang tot het geld en de machine registreert automatisch elke uitbetaling. Dit maakt het systeem veilig, efficiënt en foutloos.
Door: ANP