Evenementensector gaat demonstreren, 'nu is het klaar'

13 August 2021, 21:17 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

Ruim driehonderd organisatoren van festivals en evenementen gaan op 21 augustus de straat op om te demonstreren, zo laat een woordvoerder van de organisaties weten. Onder anderen de organisatoren van Lowlands, DGTL, North Sea Jazz, Best Kept Secret, A State of Trance en Soenda zijn van de partij.

Het gaat om een vreedzame demonstratie in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Andere steden volgen eventueel nog. Met het protest willen de festivalorganisatoren een signaal afgeven aan de overheid. "De sector vraagt om een duidelijk toekomstplan, met meetbare afspraken, maar ook om erkenning voor de emotionele gesteldheid van de vele bezoekers en makers die zich niet gehoord voelen. We willen elkaar weer kunnen ontmoeten, weer kunnen lachen en dansen. Bovenal willen we weer vooruit kunnen kijken."

Demissionair premier Mark Rutte maakte vrijdagavond tijdens een persconferentie bekend dat discotheken en nachtclubs tot 1 november dicht blijven. Festivals gaan sowieso tot 20 september niet door.

Onbegrip

De organisaties achter de mars uiten hun onbegrip over het feit dat bijvoorbeeld voetbalstadions wel de deuren mogen openen, maar de evenementensector niet. "Ons is continu beloofd dat wanneer de vaccinatiegraad hoog genoeg is we weer samen met zijn allen konden dansen. Om die reden hebben veel jongeren zich laten vaccineren", aldus Jasper Goossen van organisator Apenkooi Events, een van de initiatiefnemers. De organisatie is verantwoordelijk voor onder andere Amsterdam Open Air, DGTL, Pleinvrees en Valhalla. "Als het nu niet kan, wanneer dan wel? Ik verwacht dat de vaccinatiebereidheid onder jongeren hierdoor alleen maar zal afnemen."

Andere festivals die zich hebben aangesloten zijn Vunzige Deuntjes, Thuishaven, Smeerboel, Appelsap, Verknipt, LatinVillage Festival en De Amsterdamse Zomer.


Door: ANP