Expositie Vliegveld Waalhaven in Kasteel van Rhoon

12 April 2024, 10:40 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Luchtfoto KLM

In het Kasteel van Rhoon vindt vanaf 28 april weer een tentoonstelling plaats over het Vliegveld Waalhaven. Eerder in 2016 vond er al een keer een tentoonstelling over het vliegveld plaats met groot succes, daarom nu de herhaling van deze expositie met aanvullingen en nieuw materiaal. Vliegveld Waalhaven was het eerste burgervliegveld van Europa en lag pal onder Charlois. Van het vroegere vliegveld zijn nagenoeg geen sporen meer over.

Nu vind je er een bedrijventerrein met allerlei gerelateerde straatnamen van vliegeniers. Waar je nu de radiotoren van verre ziet staan, was ooit het midden van de start- en landingsbaan van gras. In de vooroorlogse periode was het vliegveld een soort toeristische trekpleister en vonden er allerlei evenementen plaats. Een van de hoogtepunten was de landing van de Graf Zeppelin in 1932 op het vliegveld onder enorme publieke belangstelling. Ook was het een aankomst- en vertrekpunt voor allerlei toenmalige sterren en bekendheden.

Tekst gaat verder onder de foto

Op het vliegveld zat ook de werkplaats van de Fototechnische Dienst van de KLM (bekend van luchtfotografie) en was een grote fabriek van vliegtuigbouwer Anton Koolhoven. In mei 1940 kwam er een dramatisch einde aan het verhaal van het vliegveld, dat door oorlogshandelingen verwoest was.

De tentoonstelling is samengesteld door Frans Gordijn, die eerder al in 2016 met Historisch Collectief Charlois betrokken was bij de eerste tentoonstelling. Verder is ook de enthousiaste filmrestaurateur Bas Romein betrokken met geleverde unieke filmbeelden. De tentoonstelling wordt gehouden op de Klokkezolder van Het Kasteel van Rhoon van 28 april tot met 20 mei 2024 in de weekenden van 14.00 tot 17.00 uur en toegang is gratis. Op 28 april om 14.00 uur wordt de tentoonstelling officieel geopend. Direct daarna geeft Kees Stoutjesdijk de openingslezing over de dappere Engelse vliegeniers die op 10 mei 1940 de Duitse troepen op vliegveld Waalhaven aanvielen op verzoek van de Nederlandse regering. De titel van de lezing is ‘Target Waalhaven’ naar het gelijknamige boek hierover.