Feyenoord teleurgesteld in binnendringende supporters

16 May 2021, 19:23 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Ingezonden
Stadiondirecteur Jan van Merwijk.

Feyenoord is teleurgesteld in de tientallen supporters die tijdens de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk het stadion binnendrongen. De supporters richtten vernielingen aan, onder meer aan het veld. Na de wedstrijd werd ook de autopoort van het hek om De Kuip ontzet.

"We zijn nog aan het uitzoeken hoe dit precies is gebeurd, maar het lijkt erop dat ze zichzelf naar binnen toe hebben weten te dringen", zei stadiondirecteur Jan van Merwijk bij de NOS. Van Merwijk is bij Feyenoord ook verantwoordelijk voor veiligheids- en supporterszaken. "Het vermoeden is dat er een sleutel in omloop is. Daar zijn we uiteraard niet blij mee. We begrijpen dat er bij de supporters de nodige frustratie en teleurstelling is over hoe dit seizoen in sportief opzicht verloopt. Iedereen kan daar uiting aan geven. Maar niet op deze manier. Het binnendringen van het stadion is een grens die we niet eerder gezien hebben. Daar zijn we teleurgesteld over."

Enkele honderden voetbalfans verzamelden zich tijdens het duel op de parkeerplaats voor De Kuip. Ze staken daar vuurwerk af en lieten met spandoeken en spreekkoren weten tegen de komst van een nieuw stadion te zijn. Een deel van de groep wist De Kuip binnen te dringen. De supporters staken fakkels en rookbommen af en gooiden vuurwerk op het veld. De wedstrijd lag daardoor een tijdje stil. Na afloop bleef het onrustig om De Kuip. Assistent-trainer John de Wolf, als oud-speler heel populair onder de fans, sprak de supporters toe die via de autopoort toegang probeerden te krijgen tot het stadionterrein. Nadat De Wolf was vertrokken, werd het hek alsnog ontzet.

Volgens Van Merwijk waren Feyenoord en de politie vooraf op de hoogte van een supportersactie. "Op basis van de informatie die we hadden, hebben we er alles aan gedaan om deze situatie zo goed mogelijk tegen te gaan. Qua beveiliging zijn we opgeschaald en we hebben de politie geïnformeerd. Maar het ligt ook buiten onze macht. Fakkels op het veld gooien, het stadion binnendringen, de autopoort ontzetten; daar zit je als club niet op te wachten."

Op basis van camerabeelden hoopt Feyenoord de supporters te identificeren die het stadion in zijn gekomen. Voor hen dreigt een stadionverbod.

Opvallend genoeg kregen de fans die De Kuip binnendrongen applaus van de spelers op het veld. "De spelers zijn met voetbal bezig, die hebben verder geen idee wat er gebeurde", zegt Van Merwijk. "Als ze worden toegezongen, is het een natuurlijke reactie om daar waardering voor te geven. Maar ik denk dat ze er een andere mening over hebben als ze de context weten."


Door: ANP