Feyenoord wil eigenlijk liefst nog half jaar wachten

18 June 2021, 20:29 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
DMK
De Kuip, zoals DMK die heeft ontworpen: 3 ringen

Meer dan vijf uur hebben Jan van Merwijk van de N.V. Stadion, de directie van de Stigam (Feyenoord City) en de razendsnel aangewezen vervanger van de uit veiligheidsoverwegingen thuis gebleven betaald voetbaldirecteur van Feyenoord nodig gehad om de politieke woordvoerders in Rotterdam duidelijk te maken dat ze nog steeds dolgraag een nieuw stadion willen op een firstclass locatie aan de oever van de Maas, waarvoor bijna een compleet industriewijkje is afgekocht en uit het water extra land moet worden gewonnen.

Kosten?

Niemand die het nog weet, maar als het eenmaal zover is en de eerste heipalen de grond in gaan, dan is er een begin gemaakt met de realisatie van een ‘’robuust stukje Rotterdam Zuid.’’

Dat zeiden de enthousiaste directieleden van de Stichting Stigam bij herhaling en spraken daarmee wethouder Kurvers na, of hij hen: robuust. Veel meer betekenis konden ze vrijdag niet geven aan de verrijzenis, want voetbal is niet hun cup of tea en wie Henk Schouten was, weten ze niet. Als er een dependance van museum Boijmans van Beuningen op de plek van de Gamma was gepland, was dat voor de directie van Feyenoord City even robuust geweest.

De bijdrage van de directieleden van Stigam tijdens het Feyenoord-verhoor was daarom niet zo erg interessant: saai en een complete herhaling van zetten. Deel III. Ze beschreven het nieuwe stadion als een vliegwiel voor de omgeving. De bioscoop, de horeca en de financiers waren in hun eigen belang allemaal bewierookt door de komst van het nieuwe gebouw. Als het niet door zou gaan, lag weliswaar niet alles in duigen, maar veel wel.

De Stigam bleek er overigens financieel warmpjes bij te zitten. Zelfs als de Raad van State in het najaar roet in het eten gooit: geen probleem. Van geen stadion naar woningbouw, het is – als het moet – allemaal recht te trekken. Niet graag. Maar geld zat. Maar waar het vandaan komt, zei men niet. Zelfs als de overkluizing – van het nieuwe stadion naar het spoor – duurder uitvalt dan de verkregen 21 miljoen van het Rijk, wordt er bijgelapt om de gemeente buiten schot te houden.

Of de raadsleden veel wijzer geworden zijn na vijf uur, is de vraag. Er waren momenten dat de Stigam het opzettelijk zó ingewikkeld maakte, dat vrijwel niemand het meer kon bijbenen en de bijdrage van Roel Vollebregt namens de bedrijfstak betaald voetbal sloeg over het algemeen als een tang op een varken. Er zat in geen enkel antwoord ook maar enige verwevenheid met de groene grasmat en de historie van de club.

Het enige nieuws kwam aan het einde toen Vollebregt min of meer toegaf dat het misschien toch beter was om te wachten tot het voorjaar 2022 met het nemen van een definitieve beslissing. Raadslid Tak van de Partij van de Arbeid zoog die cri de coeur ongeveer uit de huig van de ex-BAM-topman, die niet alleen Feyenoord-directeur Koevermans was komen vervangen, maar ook de financieel-directeur.