Foto’s van Rotterdam 1973 schitteren in ‘Stadsdriehoek’

22 August 2023, 09:21 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

‘Met Jan en Wim op avontuur in de Stadsdriehoek’. Als ware ‘010stadsrechercheurs’ trokken Jan Oudenaarden en Wim de Boek in 1973 door alle straten van het stadshart. Ze fotografeerden de straatbeelden, onder het motto ‘als Rotterdam nog een keer wordt gebombardeerd, hebben wij de foto’s nog’. Nu is die fotoverzameling de kern van een expositie die zondag 27 augustus wordt geopend met onder meer een talkshow door Sander de Kramer.
De expositie over de Stadsdriehoek toont meer dan honderd foto’s die Oudenaarden en De Boek in 1973 maakten. De foto’s geven een goed beeld van de weer opgebouwde binnenstad, na het verwoestende bombardement van 14 mei 1940. Tegelijk maken de foto’s ook duidelijk hoe de stad vijftig jaar later alweer is veranderd. Er was in 1973 bijvoorbeeld nog nauwelijks hoogbouw te bespeuren. Voor de Rotterdammers van toen en nu roept de expositie zowel herkenning als vragen op: waar was dit en hoe ziet die plek er nu uit? Iedereen wordt uitgedaagd voor een ‘foto challenge’: ga zelf op zoek naar de locaties van de foto’s en fotografeer het huidige straatbeeld, waardoor dat weer wordt vastgelegd als erfgoed in de toekomst.
 
Opening
De expositie begint zondag 27 augustus met een talkshow van Sander de Kramer, die met De Boek en Oudenaarden praat over hun motief en hun werkwijze in 1973. Hans Walgenbach, oud-directeur van Museum Rotterdam, houdt een openingstoespraak en Arie van der Krogt zorgt voor live muziek. Er is ook een speciale rol weggelegd voor de bekende striptekenaar Martin Lodewijk, die een tekening heeft gemaakt over De Boek en Oudenaarden als stadsrechercheurs in de Stadsdriehoek. De opening is vrij toegankelijk en bezoekers zijn welkom vanaf 16.30 uur. Om 17.00 uur begint het openingsprogramma.

De expositie duurt tot eind september en is te bezoeken op woensdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur. De toegang is gratis. Galerie en erfgoedlab DIG IT UP is te vinden aan de Nieuwe Binnenweg 13-b.