Dagblad010 | Gaat verhaal Orgelzolders verloren bij verkoop kerk?
mainImage

Gaat verhaal Orgelzolders verloren bij verkoop kerk?

Breepleinkerk
23 februari 2021, 12:42 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

De Breepleinkerk is verkocht aan Levend Woord Gemeente, waarmee onduidelijk is geworden of de zolders nog wel voort kunnen blijven bestaan. Die orgelzolders van de gereformeerde kerk kennen een belangrijke geschiedenis, want daar werden tijdens de Duitse bezetting drie jaar lang met succes zes joden verborgen gehouden.

‘’Er is op die bijzondere plek zelfs op 6 januari 1944 een baby geboren’’, vertelt raadslid Benvenido van Schaik. ‘’Burgemeester Aboutaleb heeft dit indrukwekkende verhaal meermalen het verhaal van de ‘Achterhuis van Rotterdam genoemd’.

Van Schaik: ‘Stukje bij beetje verdwijnen er steeds meer verwijzingen naar de Duitse bezetting en de Joodse onderdrukking die in Rotterdam hebben plaatsgevonden. Dit is uiterst zonde, aangezien deze bijzondere verhalen erg waardevol zijn voor de geschiedenis van de stad. Dus ook die van de orgelzolders van de Breepleinkerk.’’

Het Leefbaar-raadslid dringt er nu bij wethouder Kasmi op aan om in gesprek te gaan met Levend Woord Gemeente om de zolders open te houden en na corona weer rondleidingen toe te staan.