Geen excuus van Rotterdam voor slavernijverleden

9 July 2021, 11:10 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

Geen excuus van Rotterdam voor zijn betrokkenheid bij het slavernijverleden. De moslimpartij Denk eiste het gisteren onomwonden van de gemeenteraad, maar kreeg echt niet.

De SP, Partij voor de Dieren en 50Plus zagen er nog wel rechtvaardigheid in, maar daar hield het mee op. Wel komen er standbeelden van figuren die de slavernij dapper bestreden. Dat was een succesvol voorstel van de Partij van de Arbeid, maar dat is een coalitiepartij en die kan vrijwel altijd op een meerderheid rekenen in de raadzaal van Rotterdam.

De fractie van Denk, die altijd alle ontwikkelingen in de Amsterdam gemeenteraad volgt, had burgemeester Femke Halsema wel excuus horen aanbieden en vond dat ‘’de gevolgen van slavernij en slavenhandel misdrijven tegen de menselijkheid waren’’ en dat die dus ook in Rotterdam erkend moesten worden. ‘’Er moet verantwoordelijkheid worden genomen om deze misstanden onder ogen te zien’’, schreef raadslid Yigit.

Dat vond de gemeenteraad in ruime meerderheid te ver gaan. Ze reduceerde de zwaarte van het onderwerp tot slechts een ja voor het PvdA-raadslid Yidirim, die in de stad gedenktekens en standbeelden wil voor verzetshelden van dat tijdperk.