Geen Mohammed-cartoons in de Rotterdamse Stadskrant

15 November 2020, 15:18 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

Niet alleen de Rotterdamse VVD ving bot bij de meerderheid van de gemeenteraad inzake het plan om de hal van het stadhuis vol te hangen met spotprenten teneinde de jeugd te wijzen op het grondrecht van de vrijheid van meningsuiting, ook Leefbaar Rotterdam kreeg in dat kader geen voet aan de grond toen het voorstelde om de Mohammed-cartoons die de Franse docent Samuel Paty in zijn les toonde af te drukken in eerstvolgende editie van De Stadskrant. Beide moties kregen geen meerderheid in de heel voorzichtige gemeenteraad, waarin de twee moslimpartijen Nida en Denk met hun bezwaren flink de toon zetten.

‘’Er zijn nieuwe doodsbedreigingen geuit door jihadisten tegen het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. En ook de brute en laffe islamitische terreuraanslagen in Frankrijk zijn een aanslag op onze vrijheid. Wij vinden dus dat Rotterdam vierkant achter leraren en de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting moet staan en we nooit en te nimmer mogen buigen uit angst voor doodsbedreigingen’’, luidde de tekst van de motie van Leefbaar Rotterdam als ankeiler voor de gevraagde Stadskrant-publicatie. ‘’Laat Rotterdam actief uitdragen geen millimeter te wijken voor diegenen die onze vrijheden haten.’’

Maar dat wilde de gemeenteraad niet. Eigenlijk waren alleen Leefbaar zelf en verder de PVV voorstanders van deze publicatie. Zelfs de VVD niet, die zijn nee apart wel nader verklaarde. ‘’Dat betekent dat alle Stadskranten in de fik gaan’’, riep VVD-raadslid Versnel, waarmee hij wil zeggen: dat zijn we nog verder van huis.