mainImage

Geen Rotterdammer wordt tot gasvrij maken van huis gedwongen

Wethouder Bonte
23 maart 2021, 12:36 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

Rotterdammers worden in geen geval gedwongen om hun huis gasvrij te maken. Milieuwethouder Arno Bonte heeft dat voor alle zekerheid nog eens in de geschiedschrijving vastgelegd. Alleen in het geval van collectieve aansluitingen beslist de Vereniging van Huiseigenaren of zij overstapt van een aardgasaansluiting en aardgasgestookte ketel naar een aansluiting op het warmtenet. De installatie is immers eigendom van de VvE.

In de splitsingsakte van de VvE is bepaald met welke meerderheid van stemmen deze beslissing rechtsgeldig genomen mag worden. Als er voor huurders iets wezenlijks verandert in hun huurwoning of in de servicekosten als gevolg van de overstap op stadsverwarming, dan is daar in de meeste gevallen instemming van meer dan tweederde van de huurders voor nodig. ‘’En dat is een democratisch proces, dus ook geen dwang’’, aldus Bonte.

Bij individuele aansluitingen, waarbij de bewoners in de huidige situatie een eigen aardgasaansluiting, aardgasmeter en dus een eigen CV-ketel hebben, beslissen de bewoners zelf.