Er komt in Rotterdam geen apart museum over het slavernijverleden en de Afrikaanse geschiedenis. Wel zal die bredere kennis worden toegevoegd aan andere musea in de stad, waaronder het Wereldmuseum aan de Willemskade.
Wethouder Kasmi denkt daarmee tegemoet te komen aan de burgerwensen die volgden op het wetenschappelijk onderzoek van het Koninklijk Instituut Taal-, Land- en Volkenkunde in het najaar van 2020 naar het slavernij- en koloniaal verleden van Rotterdam.
Het primaire doel van het burgerinitiatief, zoals dat is gepresenteerd, is om de kennis in Nederland over Afrika te vergroten. Onderdeel van die geschiedenis is de relatie met Nederland en de slavernij. ‘’Daarmee heeft het museum in mijn ogen meer een nationale betekenis dan dat het een specifiek Rotterdamse invalshoek heeft. In die bredere blik op Afrika wordt door verschillende musea al voorzien en in Amsterdam zal bovendien het Nationaal Slavernijmuseum worden gevestigd’’, aldus Kasmi. ‘’Een op zichzelf staand museum in Rotterdam heeft naar mijn mening dan onvoldoende meerwaarde.’’