Gereformeerde kerk Krimpen roept toch weer 2 x 200 mensen op

17 October 2020, 18:34 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Mieraskerk

Wel gaan tijdens de Eredienst de ramen open, Kerkenraad adviseert warme kleren 

door Jan D. Swart

De kerkenraad van het kerkgenootschap van de Oud Gereformeerden Gemeenten in Krimpen aan den IJssel nodigt morgen voor de twee zondagdiensten nog evenveel volgelingen uit als een week geleden. Op de website van de Mieraskerk staat dat het aantal per keer is vastgesteld op 200. Er is wel een ventilatiemaatregel getroffen. Tijdens de Eredienst zullen er verschillende ramen van het kerkgebouw open staan. Zodoende worden de kerkgangers geadviseerd warmere kleding te dragen.

De selectie is per invitatie. Wie niet uitgenodigd is, wordt verzocht ook niet te komen. Normaal kunnen er 1631 personen de dienst bijwonen.

De oproep van minister-president Rutte (‘Niet alles wat formeel mag, hoeft’) gaat hiermee aan Krimpen aan den IJssel voorbij. Opvallend omdat juist in deze gemeente het aantal coronabesmettingen de laatste week in hevigheid toenam. Er gaat zelfs ter plekke het stevige gerucht dat vooral veel bezoekers van de Mieraskerk positief zijn getest, maar dat is niet bevestigd te krijgen.

De twee zondagdiensten in de Mieraskerk worden geleid door predikant A. Kort, tegen wie in april nog aangifte is gedaan omdat hij het stadsbestuur van Krimpen aan den IJssel in een uitgelekte brief opriep om naar ‘’Gods wil en wet te handelen.’’ Volgens Leon Houtzager, oud burgerlid van de VVD, bedoelde de predikant ‘’dat de LHBTI-gemeenschap moest worden uitgebannen.’’ De predikant noemde corona bovendien ‘’een straf van God.’’

Ook de Gereformeerde Gemeente Barneveld-Centrum biedt zondag plaats aan maximaal 250 mensen. Daar krijgen de kerkgangers inmiddels wel het advies om bij het betreden en verlaten van de kerk een mondkapje te dragen. Op de website van de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel wordt daar niet over gesproken. Wel worden leeftijdsgescheiden diensten gehouden. Zondagmorgen voor de gezinnen waarvan de gezinshoofden de leeftijd tot en met 45 jaar hebben. Die leeftijdsgrens geldt ook voor alleenstaanden, echtparen zonder kinderen en echtparen met uitwonende kinderen. Zondagmiddag voor alle +46-jarigen.