Gratis antidiscriminatiecursus voor Rotterdamse makelaars

5 May 2021, 18:50 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP

Rotterdamse woningmakelaars kunnen een cursus krijgen: ‘discriminatie herkennen’. Het initiatief is van Radar, dat voor 51 gemeenten in Nederland de wettelijke taak van onafhankelijke antidiscriminatievoorziening vervult. Omdat de gemeente Rotterdam opdrachtgever is van deze pilottraining is, kan de training gratis worden aangeboden.   

In deze training komen woningmakelaars meer te weten over de werking van onbewuste vooroordelen. Deelnemers oefenen in een veilige setting met strategieën om discriminerende vragen te pareren en constructief om te buigen. Hierdoor zijn ze volgens Radar beter in staat klanten met discriminerende verzoeken te woord te staan.

De volgende vragen worden behandeld: wat als een verhuurder een discriminerend verzoek heeft voor de selectie van huurders? Hoe kun je daar als makelaar het beste op reageren? Je wilt niet meegaan in discriminatie, maar ook dienstbaar blijven aan de klant. En wanneer sprake is van discriminatie, is ook lang niet altijd duidelijk.

Discriminatie in makelaarsland komt vaak voor. ''Het recht op huisvesting dreigt in gevaar te komen, wanneer mensen gediscrimineerd worden in de toegang tot huisvesting. Of wanneer ze discriminatie ervaren in hun woonomgeving''', aldus Radar.

Discriminatie kan zich voordoen wanneer een makelaar of verhuurder een kandidaat-huurder afwijst vanwege een niet-Nederlands klinkende naam, of vanwege een hulphond die voor huisdier aangezien wordt. Het is echter ook mogelijk dat een makelaar of verhuurder de keuze voor een huurder maakt op basis van een ‘goed gevoel’. Bij een dergelijke keuze spelen veelal onbewuste vooroordelen een rol.