GroenLinks winnaar in Rotterdam, opkomst lager dan vorige keren

17 March 2023, 13:29 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
LMOFOTO

In Rotterdam is GroenLinks verrassend de grootste partij geworden met 14,2 procent van de stemmen, meldt de Verkiezingsdienst van het ANP. Vier jaar geleden was Forum voor Democratie nog de grootste partij met 15,7 procent. Nu komt die partij niet verder dan 3,6 procent.

De opkomst was met 42,5 procent in Rotterdam in tegenstelling tot de landelijke trend lager dan vorige keer. Bij vorige verkiezingen in 2019 nam 44,8 procent de moeite een stem uit te brengen.

DENK, traditioneel sterk in Rotterdam, beleefde met 4,2 procent een teleurstellende uitslag. De partij, die graag met deelname in drie provincies een zetel in de Eerste Kamer wil veroveren, verloor flink ten opzichte van de 7,5 procent in 2019. Een senaatszetel lijkt buiten bereik te blijven van de partij die in Rotterdam in het college zit met Leefbaar Rotterdam, D66 en de VVD.

De VVD werd de tweede partij met 10,9 procent, gevolgd door D66 met 9 procent. In de voorlopige uitslag stond D66 flink hoger, maar er bleek een fout te zijn gemaakt met de invoer van het aantal stemmen. Hierdoor kreeg de partij aanvankelijk zo'n 5000 stemmen te veel toebedeeld.

Net als elders in het land boekte de BoerBurgerBeweging (BBB) een goed resultaat in Rotterdam. Zo'n 8 procent van de stemmers, dat zijn bijna 16.000 mensen, bracht een stem uit op de partij van Caroline van der Plas. De BBB is daarmee de vijfde partij in de havenstad.