mainImage

Havenbedrijven komen samen in actie tegen plastic vervuiling

1 maart 2021, 15:20 uur
Rotterdam & Regio, NieuwsopBeeld, IJsselmondeNieuws

Diverse bedrijven uit de kunststof producerende industrie hebben samen met het Havenbedrijf Rotterdam en andere instanties een  samenwerking opgezet: de Taskforce Clean Sweep Rotterdam. Doelstelling van Taskforce Clean Sweep Rotterdam is het tegengaan van vervuiling door plastic korrels, poeders en vlokken in de haven van Rotterdam.

De bedoeling is dat zoveel mogelijk bedrijven en organisaties in de gehele keten zich aansluiten bij de taskforce. In de haven van Antwerpen is een vergelijkbare taskforce actief. Daar wordt door bedrijven, transporteurs, overheden en milieuorganisaties gewerkt aan het gezamenlijk verminderen van vervuiling door plastics. De Taskforce Rotterdam heeft een kerngroep van deelnemers die bestaat uit Havenbedrijf Rotterdam N.V., PlasticsEurope Nederland, Ducor Petrochemicals BV, DCMR, Deltalinqs, LyondellBasell, Shin-Etsu; Rijkswaterstaat, Huntsman en Rotterdam Polymer Hub.

''Ik moet eerlijk bekennen dat onze ogen zijn open gegaan. Er liggen in het Rotterdamse havengebied te veel losse pellets (korrels) op kades, bedrijfsterreinen en ook in het water. We pakken als Ducor dit probleem nu aan, maar dat moet natuurlijk veel breder gebeuren. Ik ben daarom erg blij dat we zoveel partijen in de hele keten bij elkaar hebben kunnen brengen. Alleen samen kunnen we dit probleem oplossen'', zegt voorzitter Ann Geens.

De kerngroep heeft de eerste – digitale- bijeenkomsten gehad – en werkt aan thema’s als bewustwording, handhaving, historische vervuiling en opruiming. In diverse werkgroepen zullen in de komende maanden actieplannen rondom deze onderwerpen worden gemaakt.


Foto: Havenbedrijf Rotterdam