Woensdag 14 mei herdenkt Rotterdam het bombardement van 14 mei 1940 dat de historische binnenstad verwoestte. Het is dit jaar 85 jaar geleden dat het historische stadshart van Rotterdam werd weggevaagd.
Komende woensdag start om 10.00 uur de herdenking door burgemeester Carola Schouten op de Statenweg in Blijdorp, ter hoogte van nummer 147. Op deze plek overhandigde de Duitse bevelhebber het ultimatum aan de Nederlandse legerleiding.
De centrale herdenking vindt ’s middags plaats op Plein 1940. Het programma begint om 12.55 uur bij het beeld ‘De verwoeste stad’ van Zadkine. Om 13.27 uur is het 2 minuten stil in Rotterdam. Van deze herdenking wordt live verslag gedaan door RTV Rijnmond.
Bombardement van boekenleggers
Bij zonsondergang vliegt er een helikopter over de binnenstad. Uit die helikopter worden 106.000 gedichten uitgestrooid over de Binnenrotte. Dit is de Bombing of Poems, een project van de Chileense kunstenaarsgroep Casagrande. Bombing of Poems begint woensdag om 21.15 uur. De gedichten zijn gedrukt op boekenleggers. 106 dichters schreven mee: 50 Chileense, 50 Nederlandstalige dichters en 6 leerlingen van het Wolfert College ISK. Omdat Bombing of Poems van oorsprong Chileens is, zijn alle gedichten in het Nederlands en in het Spaans gedrukt. Met (oud)stadsdichters als Benzokarim, Elfie Tromp en Derek Otte is de Rotterdamse poëzie goed vertegenwoordigd bij het bombardement van boekenleggers.
Bombing of Poems is eerder uitgevoerd in onder andere Warschau, Londen en Madrid. Net als Rotterdam zijn ook die steden ooit gebombardeerd.
De namen van de slachtoffers
Jarenlang ging het in Rotterdam vooral over de verwoeste stad en de wederopbouw, maar niet zozeer om de verwoeste mensenlevens. Met ‘De namen van 14 mei’ wil het comité Herdenking 14 mei hier recht aan doen. Van Noord naar Zuid, van Rotterdam Centraal en het KPN-gebouw op de Kop van Zuid tot aan Rotterdam Ahoy worden alle namen van slachtoffers op gebouwen geprojecteerd.