Op 14 mei 2025 is het precies 85 jaar geleden dat het bombardement op Rotterdam plaatsvond. In dit speciale herdenkingsjaar brengen Mothership en VideoAgency in opdracht van het Comité Herdenking 14 mei de slachtoffers letterlijk in beeld met het indrukwekkende project: ‘De namen van 14 mei’. Tussen 6 en 14 mei worden de namen van slachtoffers - en waar mogelijk hun gezichten - op bijzondere wijze geprojecteerd op gebouwen en schermen door de hele stad.
Niet alleen stenen
Jarenlang is het in Rotterdam vooral gegaan over de verwoeste stad en niet zozeer over de verwoeste mensenlevens. Met ‘De namen van 14 mei’ wil het comité recht doen aan de impact die het bombardement nog altijd op de nabestaanden heeft. Recent onderzoek door Stichting Voorouder en Stadsarchief Rotterdam heeft uitgewezen dat door het bombardement zeker 711 mensen zijn omgekomen.
Na de eenmalige projectie in de stationshal op 6 mei verspreidt de animatie zich als een olievlek over de stad. Maar niet tegelijkertijd. Op het scherm van Ahoy komen de video’s nu elke 5 tot 7 minuten voorbij. Vervolgens sluit het KPN-gebouw aan (Kop van Zuid). Tegelijkertijd is de animatie al te zien op de reclameschermen van Binnenwegplein, Lijnbaan, Westblaak en Zuidplein. Vanaf 18.00 uur ’s avonds en alleen in een loop, dus niet op vaste tijdstippen.
Herdenken is actueler dan ooit
Mothership en VideoAgency hebben zich aan dit project verbonden vanwege het grote belang ervan. ‘De namen van 14 mei’ brengt wat er toen gebeurde samen met het heden en de toekomst. Steeds minder mensen weten nog wat er 85 jaar geleden in hun stad is gebeurd. Maar de wereld staat opnieuw in brand. Landen zijn in oorlog, miljoenen mensen ontheemd. Herdenken is actueler dan ooit.
Comité Herdenking 14 mei bestaat uit een aantal betrokken burgers en vertegenwoordigers van Rotterdamse culturele instellingen. Met subsidie van de gemeente Rotterdam stelt het comité jaarlijks een herdenkingsprogramma samen.