mainImage

Het lelijkste plekje van Rotterdam is nu flink opgeknapt

29 juni 2022, 15:26 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

De Leuvekolk in het centrum van Rotterdam is volledig opgeknapt. Er is meer groen, een steiger voor kleine boten en een ligweide met zitbanken. Tot voor kort lagen er half gezonken partyschepen en waren de donkere plekken vooral een uitvalsbasis voor drugsverslaafden en uitgaanspubliek dat zijn behoeften niet in kon houden. 

De gemeente plant in het najaar nog bomen en planten in de ligweide. De opknapbeurt heeft drie jaar geduurd. Door de metamorfose kunnen mensen en dieren nu genieten van deze groene plek in het centrum. 

Steiger
Aan de nieuwe steiger kan iedereen tijdelijk een kano of andere kleine boot vastmaken. Vanuit de Leuvekolk is het mogelijk om al peddelend het Centrum en Noord te verkennen. Varen kan tot aan Moerkapelle. Kano’s zijn te huur op verschillende plekken langs de rivier de Rotte.

Waterinlaat
Via een leiding stroomt er zoet water vanuit de Nieuwe Maas naar de Leuvekolk. Deze waterinlaat is nodig omdat, door het verdiepen van de Nieuwe Waterweg, er veel zout zeewater de Rotte op stroomt. Dit water komt via de Leuvekolk de Rotte in. Dankzij de inlaat blijft er voldoende zoet water over voor de land- en tuinbouw en de rivier langs de Rotte, ook in droge periodes. Ook wordt het water nu beter doorgespoeld. Dat is weer goed voor de planten, vissen en andere waterdieren. Op de pagina Leuvekolk is aan de hand van een infographic de werking van de waterinlaat te zien.

Vispassage
Ook is er een vispassage aangelegd. Door deze doorgang kunnen vissen van de Nieuwe Maas naar de Rotte kunnen zwemmen, en andersom. De trek van zout naar zoet water is voor vissoorten, zoals de aal en de driedoornige stekelbaars, erg belangrijk voor hun voortplanting. Ook zorgt de vrije doorgang voor een gezonde visstand.


Foto: Gemeente Rotterdam - Arnoud Verhey