Hoogwerf: 'Nida vindt vrijheid salafisten belangrijker'

29 October 2020, 19:55 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Gemeente Rotterdam
Raadslid Hoogwerf

Raadslid Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam heeft burgemeester Aboutaleb alles in het werk te stellen om te voorkomen dat radicale moslimorganisaties die momenteel in Frankrijk worden ontmanteld voet aan de grond krijgen in Rotterdam.

Ze zegt te hopen dat Aboutaleb haar conclusie deelt dat de Franse doortastendheid bewijst ‘’dat het helemaal niet zo moeilijk is om dergelijke organisaties aan te pakken, zolang je het maar écht wilt in plaats van met allerlei excuses op de proppen te komen om het niet te hoeven doen?’’

‘’Bent u bereid uw terughoudendheid te laten varen en ‘op z’n Frans’ te werk te gaan bij het aanpakken van islamitische elementen die onze vrije samenleving ondermijnen’’, vraagt ze per brief en noemt de voorbeelden: moskee-internaten, Syrische weekendscholen, radicale moskeeën zoals Centrum De Middenweg en de Lange Arm van Ankara, waaronder bijvoorbeeld Diyanet-moskeeën, organisaties als Milli Görüs en Turkse weekendscholen?

Afgelopen week kondigde de Franse president Macron naar aanleiding van de onthoofding van Samuel Paty door een extremistische moslim een aantal maatregelen aan om radicale islamitische organisaties, instellingen en personen te bestrijden. In dat kader wordt een aantal organisaties tot vijand van de Republiek bestempeld en op die grond ontbonden.

Hoogwerf vindt het in dat verband onbegrijpelijk dat de moslimpartij Nida wil dat Rotterdam zijn verontwaardiging over de Franse maatregelen (die als ‘heksenjacht’ worden bestempeld) uitspreekt en bij het Rijk aandringt op het bieden van een ‘toevluchtsoord’ voor deze organisaties in Nederland. ‘’De Franse maatregelen verdienen geen kritiek of veroordeling, maar steun en navolging’’, aldus Hoogwerf. ‘’Voor Nida is de vrijheid van salafisten om onze samenleving omver te werpen belangrijker is dan een onthoofde docent en klimt verontwaardigd in de pen om zich aan te sluiten bij de tirades van de Turkse dictator Erdogan en moslimextremisten overal ter wereld.’’