mainImage

In regio Rotterdam al tweehonderd geldezels gepakt

2 december 2021, 16:44 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld, Echwel Rotterdam

Een internationale actie in 27 landen tegen zogenoemde geldezels heeft geleid tot de aanhouding van in totaal 1803 mensen, onder wie enkele honderden Nederlanders. Alleen al in de regio Rotterdam gaat het om tweehonderd geldezels, maar ook in andere regio's werden successen geboekt, aldus de politie. Geldezels (money mules) stellen hun bankrekening beschikbaar voor fraude en dat is strafbaar.

Het was voor de zevende keer dat de actie, de European Money Mule Action (EMMA), in samenwerking met Interpol werd gehouden. Van september tot en met november werden de geldezels geïdentificeerd tijdens acties en strafrechtelijke onderzoeken. Een aantal onderzoeken loopt nog. Maar de inzet van de politie beperkt zich niet uitsluitend tot deze periode, zegt Caroline Sander, teamleider bij de Landelijke Eenheid. "In 2021 vonden in Nederland meerdere actiedagen plaats, waarbij we geldezels of sleutelfiguren aanhielden."

Sander ziet steeds vaker gebeuren dat dergelijke sleutelfiguren hun bankrekening beschikbaar stellen. "De money mules worden geronseld door cybercriminelen. Met alle gevolgen van dien." In Nederland is er een samenwerkingsverband van politie, Openbaar Ministerie, banken en International Card Services (ICS) dat deze vorm van cybercriminaliteit bestrijdt, waarbij ook aandacht is voor preventie.

Zo wordt op mbo- en hbo-scholen gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen en worden ook persoonlijke brieven en informatiepakketten verstrekt. Criminelen bedienen zich van geldezels omdat hun pakkans groot is, maar zelf blijven ze uit het zicht van politie en justitie, aldus de politie.


Door: ANP | Foto: ANP