mainImage

'Klokkenluider over racisme Rotterdamse politie weggepest'

Politiebureau Marconiplein.
26 maart 2021, 21:31 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

De klokkenluider die de racistische Whatsapp-berichten binnen het Rotterdamse politiekorps aankaartte, is een lange tijd getreiterd door zijn collega's. Dat meldt NRC. De agent kreeg te maken met 'ernstige pesterijen' en vetrok daardoor uiteindelijk. 

De medewerker, met een Marokkaanse achtergrond, was de langstzittende wijkagent van bureau Marconiplein maar is inmiddels werkzaam bij de politie Midden-Nederland. Korpschef Fred Westerbeke werd op 6 december van vorig jaar geinformeerd over de ernstige treiterpraktijken.

NRC beschikt over informatie van agenten. Daaruit blijkt dat de wijkagent in kwestie door de leden van de zogenoemde Jan Smit appgroep werd gezien als een verrader. Hij was aanvankelijk ook lid van de appgroep, maar sloeg alarm toen hij zag dat er aanhoudende discriminerende berichten in de groep werden gedeeld.

De man zou genegeerd zijn, moest apart eten in de kantine en mocht niet teveel aan het bureau komen.

In de gemeenteraadsvergadering werd donderdagmiddag door raadsleden naar de kwestie gevraagd. Zowel burgemeester Aboutaleb als korpschef Westerbeke wilden toen tegenover de raad niet te veel op de kwestie in gaan. Wel zei de korpschef dat de klokkenluider nog lang in het team heeft doorgewerkt.Door: NRC | Foto: Google Maps