Het aantal 'kliklijnen' voor uitkeringsfraude in Nederland blijft stijgen. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat nu meer dan 200 gemeenten zo'n meldpunt hebben. In 2021 hadden 196 van de 352 gemeenten (56 procent) er een. Inmiddels is dat gestegen naar 208 van de 342 gemeenten (61 procent).
Opvallend is ook dat 26 gemeenten hun meldpunt juist hebben afgeschaft. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Leiden, waar de gemeenteraad dit voor elkaar kreeg met een aangenomen motie.
Het Leidse SP-raadslid Thomas van Halm diende de motie in die tot de afschaffing van de kliklijn leidde. Hij noemt het "mensonterend en stigmatiserend voor mensen in de bijstand" dat mensen in Leiden via een meldpunt anoniem hun vermoedens over bijstandsfraude door konden geven. "Het zorgt voor angst en onzekerheid, terwijl er al gemeentelijke instanties zijn die fraude aanpakken. Een kliklijn voegt niets toe, behalve wantrouwen en verdeeldheid in de samenleving."
De Rotterdamse wethouder Tim Versnel is niet bang dat een kliklijn het wantrouwen tussen burgers kan voeden. "Eerlijk gezegd denk ik het tegendeel. Het ondermijnt juist de sociale cohesie in wijken als het eerlijk werkende deel van de buurt doorheeft dat er anderen zijn die zich er wel heel makkelijk vanaf maken."
Door: ANP