Leefbaar denkt dat grootste investeerder is afgehaakt

3 April 2021, 19:53 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Rechts: Robert Simons

door Jan D. Swart

Robert Simons, de nieuwe fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, handhaaft zijn verzoek om komende donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering de actuele situatie rond het nieuwe Feyenoord-stadion te kunnen bespreken. De griffie had het om voor hem onbegrijpelijke reden afgeraden. Simons zegt dat de behandeling wel dringend is. Hij heeft namelijk uit twee betrouwbare bronnen vernomen dat de grootste investeerder in het nieuwe Feyenoord Stadion – Sequoia Capital, een Amerikaanse private équity partij – deze week is afgehaakt. Het gaat om 70 miljoen.

‘’Als dat waar is betekent dit: einde verhaal nieuwe stadion. Daar wil ik met wethouder Van Gils een debat over. En dat kan de griffie niet tegenhouden, want dan lijkt het net alsof het zich als een loopjongen van het college laat gebruiken. Alleen de raad kan dit debat weigeren.’’

Ook wil Simons weten waarom de gemeenteraad niet op de hoogte is gesteld van het tegenovergestelde van het Amerikaanse bericht, namelijk dat ‘’de afronding van de businesscase van het nieuwe stadion dichtbij is.’’ Simons las die furore op vrijdag 26 maart op het twitter-account van wethouder Wijbenga.

‘’Op diezelfde dag, maar dan in de avonduren, vernemen wij dat er enorm veel achter de schermen gebeurd is. Feyenoord zou namelijk in mei 2020 vijftig miljoen euro aangeboden hebben gekregen van vastgoedmagnaat Aat van Herk. Dat bedrag zou deels bestemd zijn voor vernieuwing van de huidige Kuip. Dat roept ook de nodige vragen op’’, aldus Simons, die zich beseft dat – als de coalitiepartijen het onderwerp niet willen behandelen – zij dit kunnen tegenhouden. De coalitie vertegenwoordigt 23 stemmen in de raad. De oppositie heeft er 22.

Binnen de coalitie heeft tot nu toe alleen de Partij van de Arbeid zich kritisch durven uitlaten over de financiële toekomst van de tak betaald voetbal bij Feyenoord.