Leefbaar: ‘Feyenoord moet leveren, zo niet, einde verhaal’

1 July 2021, 12:20 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Rechts: raadslid Simons

De oppositiepartijen in de Rotterdamse gemeenteraad raken na drie jaar verdeeld over Feyenoord City en daarmee ook over de bouw van het nieuwe stadion.

Dat komt omdat Leefbaar Rotterdam en de coalitiepartijen GroenLinks en PvdA nu geen financial commitment willen afgeven en eisen dat Feyenoord voor het einde van dit jaar conform de Position Paper gaat leveren. Dus de financiering moet rond zijn. De bouwkosten moeten kunnen worden betaald en verder komt er op verzoek van de financiers nog een onafhankelijke toets op de Businesscase. Die van Deloitte vond men te familiair.

Raadslid Verkoelen (50Plus) noemde dit gisteravond niettemin ‘’een fuik’’, omdat de ervaring heeft geleerd dat opschortende voorwaarden bij een groot project weinig voorstellen: op het einde een kwestie van gaten dichten.

‘’Met een nietszeggend amendement wil de coalitie en draaikont Leefbaar het blazoen van de wethouder redden. Alsof stuitende bouwkosten plus financiering het wel een goed plan maken. Of het de financiële hocuspocus ineens verdwenen?’’, twitterde Jaap Rozema van de Partij voor de Dieren.

‘’Gelopen race. Leefbaar tekent gewoon bij het kruisje en geeft het college gewoon carte blanche’’, reageerde raadslid Ellen Verkoelen (50Plus), die zegt niet verwacht te hebben ‘’dat Leefbaar door de pomp gaat en dat daarmee duizenden supporters in hun hemd staan. Er wordt nu een koopcontract voor een nieuw stadion getekend zonder te weten wat ze kopen en wat het gaat kosten en de Rotterdamse kiezer mag tenslotte de rekening betalen.’’

‘’Onzin’’, zegt raadslid Simons van Leefbaar, die in de vorige coalitie zelf bouwwethouder was. ‘’Het zijn geen opschortende voorwaarden, het zijn harde voorwaarden. We stellen een duidelijke deadline. Feyenoord is aan zet en er zijn geen uitvluchten meer.’’

Klopt het dat het zachte ja met harde opschortende voorwaarden, zoals het aanvankelijk leek, nu meer een hard ja is met zachte opschortende voorwaarden?

Simons: ‘’Nee. We geven duidelijk geen fiat. Feyenoord moet gewoon leveren. Punt uit. Daarom snap ik de standpunten van 50Plus en de Partij voor de Dieren niet. Met dit voorstel krijgt de gemeenteraad de regie terug. We zeggen daarin gewoon: meneer Van Gils, geachte wethouder, u moet dit en dit doen, klaar. Dus waar 50Plus en de Partij voor de Dieren om hebben gevraagd, net als wij, is dat de regie weer bij de gemeenteraad ligt en niet bij het college.’’

En als Feyenoord niet levert?

Simons: ‘’Einde oefening.’’