Marathon Rotterdam voelt zondag het gemis van Kiptum

12 April 2024, 13:54 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP

De marathon van Rotterdam heeft de plannen voor zondag aangepast. Er wordt niet gemikt op een wereldrecord, de organisatie zet in op verbetering van het parcoursrecord bij zowel de mannen als de vrouwen. De reden is de afwezigheid van Kelvin Kiptum. De Keniaanse wereldrecordhouder wilde in Rotterdam als eerste man de 42,195 kilometer in een officiële wedstrijd onder de 2 uur lopen, maar hij verongelukte in februari.

"De marathon belooft zondag een mooie versie te worden. We hebben meer dan 50.000 deelnemers op de diverse afstanden en er is lekker weer voorspeld, maar het gevoel is dubbel", zei directeur Wilbert Lek op een persbijeenkomst. "Het wordt niet zo mooi als het had moeten zijn door het overlijden van Kiptum. Er is nog steeds ongeloof", aldus Lek. "We voelen het gemis. Hij had hier moeten zijn. Wij hadden willen laten zien hoe uitzonderlijk groot zijn talent was. We zullen hem eren. Niemand draagt startnummer 1, we houden een minuut stilte voor de start en alle lopers kunnen hun marathon lopen met een rouwlintje om de arm."

De organisatie heeft een breed topveld samengesteld dat in staat moet zijn de parcoursrecords aan te vallen. Bij de mannen staat die tijd op 2.03.36 op naam van de Belg Bashir Abdi. Het is tevens het Europees record. Bij de vrouwen is de beste tijd 2.18.58 van de Ethiopische Tiki Gelana.

"Rotterdam is in de atletiekwereld een hoog aangeschreven marathon. Atleten lopen hier graag. We plannen aanvallen op de parcoursrecords, maar zijn wel afhankelijk van de weersomstandigheden", zegt racedirecteur Marc Corstjens. Het weer ziet er voor de toplopers, die om 10.00 uur starten aan de voet van de Erasmusbrug, behoorlijk gunstig uit met een temperatuur van 12 tot 13 graden. De westenwind kan wel onaangenaam zijn.

Birhanu Legese is de snelste man op de startlijst. De Ethiopiër, twee keer winnaar van de marathon van Tokio, heeft 2.02.48 als persoonlijk record. Kenneth Kipkemoi volgt met 2.04.52. De Keniaan won de marathon van Rotterdam in 2018. De winnaar van 2022 is de Nederlander Abdi Nageeye. Hij mikt vooralsnog in Rotterdam op de verbetering van zijn Nederlands record van 2.04.56. Bij de vrouwen is de Ethiopische Ashete Bekere op papier de snelste met een persoonlijk toptijd van 2.17.58.

De marathon neemt voor de start ook afscheid van een traditie. Lee Towers zal na dertig jaar voor de allerlaatste keer zijn klassieker 'You'll Never Walk Alone' zingen.
 

 


Door: ANP