Marjan Varenhout uit Rotterdam winnaar Hartenhuis Award

3 February 2023, 17:27 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Vergeten Kind

Vandaag is ‘de Week van Het Vergeten Kind’ afgesloten met de uitreiking van de Hartenhuis Awards. Dit jaar stond de aanmoedigingsprijs in het teken van leeftijdsgrenzen in de jeugdzorg. Ambassadeur Angela Schijf reikte de prijs uit aan Marjan Varenhout, jeugdbeschermer van Jeugdbescherming Rotterdam-Rijnmond. Zij is een van de drie meest inspirerende hulpverleners, die het verschil maken voor jongeren die uit huis geplaatst zijn en 18 worden. Tijdens de Week van het Vergeten Kind vraagt de stichting aandacht voor jongeren die in de residentiële jeugdzorg verblijven en losgelaten worden op het moment dat ze daar nog niet klaar voor zijn.  

Voor veel jongeren met jeugdzorg zorgt de overgang naar volwassenheid voor stress. Zij zitten lang in onzekerheid over hun woonplek en vertrouwde professionals vallen weg. Niet alleen jongeren, maar ook veel hulpverleners willen dit graag anders en zetten zich enorm in om jongeren niet los te laten voordat ze daar klaar voor zijn. Door een award uit te reiken aan drie hulpverleners die een inspirerend voorbeeld zijn, zet de stichting goede voorbeelden in de spotlight. 

Terechte winnaar 
Het Vergeten Kind zet met de Hartenhuis Award drie initiatieven in het zonnetje die gericht zijn op het verbeteren van het toekomstperspectief van de jongeren. De Unforgettables, de jongerenraad met ervaringsdeskundigen van Het Vergeten Kind hebben als jury de winnaars bepaald  

Marjan Varenhout werd genomineerd door een collega en is winnaar van de categorie 'jeugdbeschermer'. De jury oordeelde: “Marjan is iemand die altijd open het gesprek in gaat, de passie heeft voor het vak en lef vooral lef heeft. Marjan werkt nu zo’n 16 ½ jaar fulltime bij Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond. “Met de grens van 18- naar 18+, probeer zij er voor haar jongeren te staan als een huis, bij tegenslag niet stoppen, maar doorgaan. Zich niet laten afschrikken bij een “nee” of bij een hobbel die ze moet nemen. Wat de jury zo inspirerend vindt, is dat Marjan haar werk met passie en vooral lef durft buiten de lijntjes te kleuren en is een inspirator voor velen.