Minder schade en incidenten rond jaarwisseling in Rotterdam

7 January 2021, 12:19 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
RTV Gouwestad

De jaarwisseling in Rotterdam is in vergelijking met voorgaande jaren rustiger en beter beheersbaar verlopen. Locoburgemeester Bert Wijbenga schrijft aan de gemeenteraad dat de schade en het aantal incidenten "aanzienlijk lager" was.

Ondanks het vuurwerkverbod bedraagt de voorlopige schade aan gemeentelijke eigendommen als ondergrondse containers, parkeerautomaten en speeltoestellen 284.320 euro. Hoewel het bedrag nog kan oplopen is er minder schade dan bij de jaarwisseling van 2019-2020, toen had de gemeente nog een schadepost van 410.000 euro. In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn drie slachtoffers van vuurwerkincidenten behandeld en twee slachtoffers van carbidschieten. Eén patiënt kwam uit Rotterdam.

De politie spreekt van een beheersbare jaarwisseling en verrichtte in de nacht van oud naar nieuw 27 aanhoudingen. Onder meer groepen jongeren maakten amok, waarna de Mobiele Eenheid (ME) op verschillende plekken verspreid door de stad is ingezet. Zo werd in de wijk Schiebroek de brandweer bekogeld met stenen en vuurwerk.

De ambulance moest 81 keer uitrukken, dit waren 10 ritten minder dan vorig jaar. Ook de brandweer hoefde minder op pad. Er waren in de gemeente Rotterdam 203 meldingen, tegen 465 meldingen vorige jaarwisseling. Het ging hierbij voornamelijk om container- en kleine buitenbranden. Vervoersmaatschappij RET meldt eveneens minder schade aan onder meer metrostations en abri’s.


Door: ANP