mainImage

Mogelijk minder ritten en personeel voor ov Rotterdam

2 maart 2021, 16:26 uur
Rotterdam & Regio, NieuwsopBeeld, IJsselmondeNieuws

Om de financiële klap van de coronacrisis te ondervangen moet er worden bezuinigd op het openbaar vervoer in Rotterdam en Den Haag, concludeert Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Trams, bussen en metro's moeten minder vaak rijden en het aantal conducteurs en toezichthouders moet met ongeveer een kwart worden teruggebracht.

Gedurende de coronapandemie wordt er in de regio Rotterdam 65 procent minder gebruikgemaakt van het openbaar vervoer dan normaal, berekende de vervoersautoriteit. Zonder aanvullende overheidssteun leidt dat tot een tekort van minstens 379 miljoen euro. In het ergste scenario is dat tekort zelfs 1,17 miljard euro.

Het kabinet heeft voor de eerste helft van dit jaar 740 miljoen euro vrijgemaakt om ov-bedrijven financieel te ondersteunen. Voor de tweede helft van 2021 wil het kabinet de staatssteun in versoberde vorm verlengen, maar wel op de voorwaarde dat de vervoerssector plannen maakt voor verbeteringen en kostenbesparingen. Volgende week bespreekt de MRDH zijn plannen met de gemeenten. Besluitvorming volgt op 24 maart.


Door: ANP | Foto: Geert van Someren