Moordaanslag op Pakistaanse activist in Rotterdam verijdeld

14 August 2021, 12:27 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Politie.nl

De politie heeft in februari de Pakistaanse dissident en mensenrechtenactivist Ahmad Waqass Goraya uit zijn woning in Rotterdam gehaald om hem te behoeden voor een moordaanslag, meldt de NOS. De activist en blogger zou op een Pakistaanse dodenlijst staan.

Hij zegt tegen de NOS dat een 31-jarige Brits-Pakistaanse man, die onlangs door de Britse politie is aangehouden op verdenking van samenzwering tot moord, waarschijnlijk in zijn huis is geweest.

Goraya zit ondergedoken. Vermoedelijk werd hij een doelwit vanwege de manier waarop hij zich op sociale media uitspreekt over zaken als de scheiding van godsdienst en staat en mensenrechtenschendingen in zijn land van herkomst. Met ruim 70.000 volgers op Twitter is hij een prominente Pakistaanse dissident. Sinds 2007 woont hij met zijn gezin in Nederland.

Het OM laat weten geen uitspraken te doen over "veiligheidsissues". Het ministerie van Buitenlandse Zaken is van de zaak op de hoogte, maar gaat er ook niet verder op in.

Goraya werd begin vorig jaar al eens in Rotterdam mishandeld op straat. Toen ging het om intimidatie vanuit de Pakistaanse geheime dienst, stelt de internationale organisatie Reporters Without Borders, die zich inzet voor persvrijheid.


Door: ANP