Na 7 maanden filmen gaat ‘Tarwewijk, the Movie’ feestelijk in première

7 September 2023, 10:16 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
PR

Na zeven maanden acteren, filmen en monteren is het zo ver! Op 14 september gaat in de openluchtbioscoop in het Millinxpark de bijzondere film ‘Tarwewijk, the Movie’ in première. Deze korte speelfilm is gemaakt voor en door Tarwewijkers, in samenwerking met Stichting Wijkcollectie en Huis van de Wijk Millinxparkhuis.

Tarwewijk, gelegen ten zuiden van de Maashaven in Rotterdam-Zuid, telt zo’n 12.600 inwoners en werd tussen 1900 en 1930 gebouwd om arbeiders in de snelgroeiende haven te huisvesten. De wijk dankt zijn naam aan de nabijgelegen Maashaven waar vroeger de graanschepen werden verladen. In de levendige, oude stadswijk wonen momenteel vooral jonge gezinnen met veel verschillende culturele achtergronden. Dat maakt de verhalen uit Tarwewijk bijzonder en dynamisch.

Stichting Wijkcollectie heeft de verhalen uit Tarwewijk opgehaald als het nieuwe wijkerfgoed.
“Tijdens het ophalen van de verhalen werden wij enorm geraakt door de leuke plekken in de wijk en de warmte en vriendelijkheid van de bewoners”, zegt Nicole van Dijk, directeur van Stichting Wijkcollectie. “In de gesprekken die wij met de mensen voerden bleek echter dat zij zich erg storen aan de negatieve geluiden over hun wijk.” Natuurlijk zijn er uitdagingen, maar dat weerhoudt bewoners er niet van om de mooie kanten van Tarwewijk te zien. “Juist om die schoonheid over te brengen, hebben we samen met de bewoners deze film gemaakt.”

Via allerlei (online) kanalen werd zeven maanden geleden een oproep gedaan aan bewoners van Tarwewijk om bij Huis van de Wijk Millinxparkhuis elke vrijdagmiddag mee te werken aan de speelfilm. Filmen, acteren, figureren: iedereen die mee wilde doen aan het vertellen van het wijkverhaal kon meedoen. Nicole: “In zeven maanden tijd hebben we samen de film geschreven, gescript en opgenomen. Zo’n zestig bewoners deden mee: van de kapper op de Dordtselaan, het House of Urban Arts, tot de kerkgemeenschap en de mensen van de BuurtBuik.”

‘Tarwewijk, the Movie’ gaat op donderdag 14 september om 20.00 uur in première bij de openluchtbioscoop in het Millinxpark. Het wordt een gezellig feestje met popcorn en een drankje en natuurlijk is iedereen van harte welkom. Dresscode: Tarwewijk Sjiek.