Nabestaanden positief over zaak tegen Rotterdamse politieagenten

15 February 2024, 18:29 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP
De Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke.

Nabestaanden van Mateusz R. zijn volgens hun advocaat Richard Korver blij dat het Openbaar Ministerie "eindelijk" heeft besloten om acht agenten te vervolgen voor de dood van de 32-jarige man tijdens een arrestatie in Rotterdam.

"Ze zijn ook positief dat de politie voor de rechtbank verantwoording moet afleggen", zegt de slachtofferadvocaat. Eerder liet de familie weten in shock te verkeren. Korver plaatste op basis van beelden direct al "ernstige vraagtekens" bij het toegepaste geweld door de politie.

De man was psychiatrisch patiënt, gebruikte medicatie en vertoonde verward gedrag, zegt de raadsman. "Het is goed dat een rechter zich eens uitlaat over wat je als politieman of -vrouw nu wel of niet mag als je in zo'n situatie komt."

De Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke spreekt van een "incident met een enorm verdrietige afloop die niemand heeft gewild. Ook wij willen weten wat er gebeurd is." Verder laat Westerbeke weten de beslissing van het OM te respecteren en de uitspraak van de rechter af te wachten.

Na het voorval besloot de politiechef tien agenten een binnendienstfunctie te geven "omdat het voor betrokken collega's van essentieel belang was dat zij tijdens het onderzoek rust en ruimte kregen voor de gesprekken met de rijksrecherche". Toen die gesprekken niet meer nodig waren, kregen zij vanaf eind oktober vorig jaar de mogelijkheid aan het werk te gaan. Een aantal deed dat in de oorspronkelijke functie, een aantal in een andere functie. "De advocaat van de familie is hierover geïnformeerd."


Door: ANP