Nationaal Industrie Alarm; Rotterdam laat van zich horen

1 July 2025, 16:04 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Rhalda Jansen

Op de Coolsingel, voor het Stadhuis, luidde havenwethouder Robert Simons vanmiddag om 12.00 uur een minuut lang de scheepsbel als onderdeel van het Nationaal Industrie Alarm. Dat deed hij in het bijzijn van bedrijven, werknemers en vakbonden. Met deze actie wil Rotterdam opnieuw aandacht vragen voor de urgente situatie in de haven en het feit dat Nederland ander beleid voert dan onze buurlanden met o.a. veel hogere energiekosten. Samen met burgemeester Carola Schouten nam Simons een pamflet in ontvangst uit handen van Deltalinqs-directeur Bas Janssen, namens de bedrijven in de haven.

Niet alleen op de Coolsingel werd alarm geslagen: verspreid over Rotterdam en andere industriële locaties in Nederland lieten bedrijven vandaag letterlijk en figuurlijk van zich horen. Op diverse plekken klonken scheepsbellen, werd getoeterd of trokken bedrijven op andere manieren aan de bel. Deze gezamenlijke acties maken deel uit van het Nationaal Industrie Alarm, een initiatief van een brede coalitie van bedrijven, branches en vakbonden in de Nederlandse (basis)industrie – waaronder veel partijen uit de Rotterdamse haven.

In het pamflet waarschuwen havenbedrijven dat nieuwe investeringen uitblijven en dat ook innovatieve bedrijven, bijvoorbeeld op het gebied van recycling, onder grote druk staan. Oorzaken hiervan zijn onder meer hoge energiekosten, trage vergunningprocedures, netcongestie en beperkend nationaal beleid. Hierdoor dreigt Nederland internationaal achterop te raken. “Juist de zaken die nodig zijn voor een duurzame toekomst en een sterke industrie staan op slot,” zo staat te lezen in het pamflet.

De gemeente Rotterdam ondersteunt de actie en stuurde eerder dit jaar, samen met de Provincie Zuid-Holland, al een brandbrief aan het kabinet. “Vandaag vragen we opnieuw met klem aandacht voor de urgente situatie in de Rotterdamse haven. Mede dankzij onze brandbrief zijn er al enkele positieve stappen gezet, maar dat is nog niet voldoende. Voor een sterke industrie, zijn aanvullende maatregelen nodig, zoals een verlaging van de nettarieven en een stikstofvrijstelling voor groene projecten. Zonder die maatregelen staan duizenden goedbetaalde banen, innovatie, kansen voor een duurzame toekomst én onze strategische autonomie op het spel. Rotterdam blijft zich hier met kracht voor inzetten”, aldus Simons.