Nieuwe cultuurprijs naar Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam

30 November 2023, 18:05 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Ingezonden

Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is de eerste winnaar van de nieuwe ELJA Foundation Award voor kunst en cultuur. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

De prijs, die elke twee jaar zal worden uitgereikt, is bedoeld voor organisaties of mensen die het verschil maken voor kinderen en jongeren op het terrein van muziek, dans en beeldende kunst. De winnaar mag het prijzengeld van 75.000 euro naar eigen inzicht gebruiken binnen de eigen organisatie.

De andere genomineerden waren het Aslan Muziekcentrum uit Amsterdam en het HipHopHuis uit Rotterdam. Zij krijgen allebei 12.500 euro.

Empowerment

De jury heeft het Jeugdtheater Hofplein tot winnaar gekozen omdat het "voor kinderen en jongeren een echte 'empowerment machine'" is. Het theater "werkt samen met wijkcentra en andere maatschappelijke organisaties om ook die kinderen en jongeren te bereiken die anders niet snel met muziek, dans en theater in aanraking komen" en zit op die manier "in de haarvaten van de samenleving".

De award is ingesteld door Els Blokker-Verwer, de vrouw van de in 2011 overleden Blokker-topman en kunstverzamelaar Jaap Blokker. Met haar ELJA Foundation steunt ze allerlei projecten op gebied van kunst en cultuur voor kinderen en jongeren.


Door: ANP