mainImage

Noodmonumentje voor gevallenen bij vliegveld Waalhaven

18 november 2022, 11:31 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Op Parmentierplein in het gebied Waalhaven Zuid in Rotterdam staat een eenvoudige plaquette die herinnert aan de slag om het vliegveld Waalhaven in de meidagen 1940. Het gaat dan vooral om de Engelse vliegers van de RAF die in de luchtslag boven het vliegveld het leven lieten. De bescheiden plaquette werd op 3 mei 2016 onthuld in aanwezigheid van Engelse officieren- en personeel van de RAF. Jaarlijks vindt op die plek een kleine herdenking plaats voor deze gevallenen. Nu staat (zie foto) er sinds kort een houten kruis naast waarop met viltstift geschreven staat de naam van K.W. Meulmeester- en 50 gesneuvelde medestrijders. Dit monumentje refereert aan de 51 gesneuvelde Nederlandse militairen op- en rond het vliegveld Waalhaven in begin mei 1940. Op geen enkele manier is hier in het Waalhavengebied aandacht aan gegeven.

Soldaat Meulmeester stond in die meidagen 1940 met Lua 77 Bt op Pier 7 in de Waalhaven met drie batterijen Skoda 7.5 cm en raakte zwaargewond bij de gevechten, Hij werd vervoerd naar het Zuiderziekenhuis waar hij na drie dagen overleed, vier van zijn medesoldaten raakten bij de gevechten ook gewond maar overleefden.

Het monumentje is een particulier initiatief van Ton Meulmeester een neef van K.W. Meulmeester om aandacht te geven aan de Nederlands gesneuvelde soldaten op die locatie in mei 1940. Het initiatief is bekend en gemeld bij o.a. het (deel)gemeente, Stadsarchief Rotterdam en de wijkraad in Charlois maar heeft tot op heden geen resultaat opgeleverd, daarom de keuze tot dit tijdelijk houten kruis naast de plaquette.

Misschien moet het idee van Meulmeester  landelijk worden opgepakt door gerichte organisaties als Comité 40 - 45 of Stichting 1940-1945. In het Waalhavengebied Zuid waar tussen 1920 en 1940 het vliegveld Waalhaven lag is zo en zo weinig aandacht voor deze unieke periode in de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis, slechts de straatnamen van vliegeniers (o.a. Fokker en Plesman) refereren aan die tijd, een mooi informatiebord met monument met historische foto's over die periode zou niet misplaatst zijn.

 


Foto: ANP