Officier Justitie zat in Akwasi-kamp. Bizar, vindt Leefbaar

13 September 2020, 00:58 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Gemeente Rotterdam
Tanya Hoogwerf

‘’Bizar dit’’, laat Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf op twitter weten na de onthulling dat de officier van justitie, die het besluit tekende om rapper en acteur Akwasi niet te vervolgen, tot en met juli van dit jaar met een voorman van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in het bestuur zat van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam. Zij was daar voorzitter.

‘’De blinddoek van Vrouwe Justitia mag blijkbaar af als het een zaak betreft waar het OM de mogelijke dader als slachtoffer beschouwt. Hoe bedoel je kleur bekennen?’’, aldus Hoogwerf.

Akwasi wordt niet wordt gestraft voor zijn uitspraak bij de Black Lives Matter-demonstratie op 1 juli in Amsterdam toen hij riep: "Op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht." Het OM vond die uitspraak opruiend en strafbaar, maar hij werd niet vervolgd omdat hij er publiekelijk afstand van heeft genomen.

Ook in kringen van het Forum van Democratie - waartoe ook Leefbaar Rotterdam behoort - is met walging gereageerd op de onthulling. ''Huiveringwekkend bericht van het OM'', schrijft 2e Kamerlid Theo Hiddema over het bericht dat de officier van justitie dat zij dit werk gewoon kan doen. ''Wat een afzichtelijk dédain voor logisch wantrouwen tegen deze OvJ. Dit sepôt van Aksawi stinkt als z’n woordbraaksel. Dat krijg je ervan als je als OvJ in z’n keuken rondhangt.''