OM vervolgt drie verdachten subsidiefraude gemeente Rotterdam

21 February 2024, 15:24 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

Het Openbaar Ministerie vervolgt drie verdachten voor fraude met subsidies van de gemeente Rotterdam. De subsidies waren bedoeld voor projecten op het gebied van integratie, re-integratie en deradicalisering. Het OM stelt dat de verdachten achter de betrokken stichtingen de ontvangen subsidies investeerden in hun eigen commerciële onderneming.

Het OM is geruime tijd met het onderzoek bezig geweest. De stichtingen voerden volgens de aanklager een zeer gebrekkige administratie met valse facturen, waardoor het onderzoeken van de geldstromen veel tijd in beslag nam. Ook bleek dat bij de stichtingen andere bestuurders waren aangesteld die geen opheldering konden geven.

De officier van justitie klaagt de verdachten aan voor valsheid in geschrifte en verduistering van gelden van de stichtingen in de periode 2010 tot en met 2018. Justitie erkent dat de strafbare feiten al behoorlijk gedateerd zijn, maar vindt vervolging nodig "om de ernst van misbruik van de stichtingen voor eigen financieel gewin aan de kaak te stellen". De officier zegt in de strafeis rekening te houden met de ouderdom van de feiten. Het is nog niet bekend wanneer de strafzaak dient.