Ommoord-symbool De Kip nu in de speeltuin

10 August 2021, 10:01 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

Ze stond 38 jaar bij de kinderboerderij met een kale nek, zonder serieplaatje: De Kip van Ommoord, het bekendste kunstwerk van de wijk, maar vaak ook het slachtoffer van vandalen en graffiti. Nu staat ze eindelijk hersteld en opgeknapt in de speeltuin van Ommoord aan het begin van een nieuw leven.

De revival was wel zwaar. Er kwam eind juni ineens een groot hek om de Kip te staan en er wachtte een keuring. Volgens de ouders van Ommoord moest er van de ambtenarij zelfs een keurmeester van een gerenommeerd instituut aan te pas komen om de Kip te inspecteren en - zei men cynisch - die keurmeester ''vond die eind juli eindelijk een leeg plekje in zijn agenda om naar Ommoord af te reizen. Dat de Kip niet gevaarlijk was kon iedereen van een kilometer afstand wel zien, maar goed, regels zijn regels.’’

Wel ontbrak er nog een serieplaatje van de fabrikant, vond de keurmeester. Geen probleem. Het plaatje was bij Hubo snel besteld. En een serienummer was ook geen probleem. De Ommoordse Kip is van 1983 en er is maar één Ommoordse Kip. Dus serienummer 1983-001. Voilà. En nu voldoet de Kip aan alle regels van de het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen. Een paar stoere vaders haalden vervolgens de hekken weg en zie de Kip is vrij en de kinderen blij.