mainImage

Ondervoeding bij 600 ouderen in Ommoord

Links: raadslid Meeuwissen
10 oktober 2020, 16:19 uur
Rotterdam & Regio

Alleen al in de wijk Ommoord lijden 600 ouderen aan ondervoeding. Het gaat hier om maar liefst 35% van de kwetsbare ouderen met thuiszorg.

De organisatie ZorgImpuls zoekt nu gedwongen door de onverwachte omstandigheden samen met de gemeente Rotterdam naar een manier waarop mensen in de omgeving van deze ouderen hun zorgen kunnen melden. Maar is dat alles wat er door de gemeente gedaan wordt, vroeg raadslid Meeuwissen zich af en schreef er een geschrokken memo over aan wethouder De Langen.

Het PVV-raadslid wil weten welke aanvullende maatregelen de zorgbaas van Rotterdam in petto heeft en of Ommoord de enige wijk in Rotterdam is waar ondervoeding aan het licht is gekomen.

‘’Ondervoeding wordt vaak niet gesignaleerd. In plaats daarvan is er sprake van symptoombestrijding. De huisarts stuurt een oudere die regelmatig valt door naar de fysiotherapeut en die gaat aan de slag met balansoefeningen. De onderliggende oorzaak van het vallen, namelijk ondervoeding, komt niet boven tafel. Met andere woorden: de rollen en verantwoordelijkheden in het proces van signaleren, opvolgen en monitoren zijn onduidelijk’’, schrijft Anne-Fleur Klandermans, adviseur bij ZorgImpuls en begeleider van het traject in Ommoord, die vindt dat er in deze wijk wijze lessen zijn geleerd.