Oogziekenhuis gaat naar terrein Erasmus MC

7 March 2021, 09:16 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Oogziekenhuis aan de Schiedamse Vest

Het Oogziekenhuis Rotterdam aan de Schiedamse Vest, waarvoor in 1942 – twee jaar na het bombardement op het centrum van de stad – de eerste paal werd geslagen, gaat in de toekomst verhuizen naar een nieuwe locatie op het terrein van het Erasmus MC. Er worden momenteel plannen en tekeningen gemaakt.

Op de Erasmuslocatie zullen meerdere innovatieve specialistische (zorg)organisaties worden gevestigd. Wel blijft het oogziekenhuis toegankelijke en kwalitatief hoogstaande basiszorg bieden over de volle breedte van de oogheelkunde. Het Oogziekenhuis Rotterdam behoudt na verhuizing ook autonomie en de eigen identiteit. Ook nu vindt er trouwens al volop wetenschappelijk onderzoek plaats in samenwerking met de afdelingen van het Erasmus MC en andere vooraanstaande instituten en universiteiten in binnen- en buitenland.

Rotterdam heeft al sinds 1874 een oogziekenhuis. Het eerste was gevestigd in de Nadorststraat. De enige oogarts en oprichter was toen dr. J.H. de Haas. In dat eerste jaar werden op de 24 bedden, 230 patiënten opgenomen. De gemiddelde ligduur bedroeg 39 dagen.

Dankzij een particuliere gift van 250.000 gulden werd er in 1915 een tweede ziekenhuis (Inrichting voor Ooglijders) gebouwd aan de Oostmolenwerf. In mei 1940 werd dit gebouw door Duitse bommen verwoest.