Ook Malta en Roemenië skippen ceremonie songfestival

16 May 2021, 18:21 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP
IJsland komt niet naar de openingsceremonie van het Songfestival zondagavond.

Nu er coronabesmettingen zijn binnen de songfestivaldelegaties van Polen en IJsland komen ook de afgevaardigden van Malta en Roemenië niet naar de openingsceremonie zondagavond.

Beide landen zitten in hetzelfde hotel als de delegaties van Polen en IJsland, waar eerder dit weekend coronabesmettingen werden geconstateerd. Vermoedelijk is het hotel de bron van de besmetting. Net als alle delegatieleden van Polen en IJsland blijven ook de vertegenwoordigers van Roemenië en Malta voorlopig op hun kamer. Ze hebben uit voorzorg een PCR-test laten doen.

In totaal zijn nu vijf landen afwezig tijdens de openingsceremonie. Australië is er niet bij omdat zangeres Montaigne niet naar Rotterdam is gekomen.

Alle deelnemers die wel bij de ceremonie aanwezig zijn, arriveren uit veiligheidsoverwegingen nu met eigen vervoer. Het is niet duidelijk of dat per boot, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, of per bus is.

Eerder zondag maakte de European Broadcasting Union (EBU) bekend dat na Polen er nu ook iemand binnen de IJslandse songfestivaldelegatie positief is getest op het coronavirus. De EBU meldt niet of het om een van de artiesten gaat. Uit voorzorg moet de hele delegatie voorlopig in quarantaine. Ze mogen daar pas uit na een negatieve PCR-test.

Zaterdag gebeurde hetzelfde al binnen de Poolse bubbel. Ook de Polen zitten nog altijd in quarantaine in afwachting van een negatieve test.

Het Eurovisie Songfestival begint zondagavond officieel bij de Cruise Terminal Rotterdam. Alle artiesten gaan daar over een voor de gelegenheid turquoise gekleurde loper, die volledig overdekt is.


Door: ANP