Politievolume tussen Rotterdam Noord en Zuid is scheef

21 November 2020, 11:16 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP

Het aantal politieagenten in Rotterdam moet eerlijker worden verdeeld. Op dit moment worden er meer agenten ingezet aan de noordkant van de stad, terwijl de problemen in Rotterdam-Zuid minimaal net zo groot zijn. Dat staat in een brandbrief van de wijkraden Feijenoord en Bloemhof aan het stadsbestuur. Raadslid Van Baarle heeft de urgentie verzwaard door er gelijk vragen aan de burgemeester over te stellen.  

Ed Arnold, voorzitter van de wijkraad Feijenoord, spreekt over een 'compleet scheve verhouding. "Wat we zien op zuid is dat de incidenten steeds groter en meer worden. En als je een verschil hebt van 100 fte (fulltime agenten) tussen noord en zuid dan is dat wel heel veel. We voelen ons ook wel een beetje achtergesteld."

De voorzitter van de wijkraad Feijenoord wijst er bovendien op dat van de zeven zogeheten 'focuswijken' van de gemeente Rotterdam er vijf 'op zuid' liggen. "We worden opgezadeld met heel veel problemen en dat is niet evenredig aan de politie-inzet."

Arnold wijst erop dat er 's nachts in heel Rotterdam-Zuid slechts twee politieauto's beschikbaar zijn met twee agenten. Dat is aan de noordkant van de rivier ook het geval, maar daarnaast lopen er nog acht agenten rond in het politiebureau of op straat. Van Baarle citeert Arnold: "En bij grote incidenten komen ze wel naar zuid, maar de aanrijtijd is dan veel te lang."

Ook heeft Arnold uit enkele gesprekken met politie- en veiligheidsbeambten begrepen dat de verdeling van de politie-inzet gebaseerd is op een verdeelsleutel die opgesteld is halverwege de jaren negentig. “Een kwart eeuw verder is die verdeling wel behoorlijk veranderd.’’ Daarom wil Van Baarle weten waarom het de wijkraden niet is gelukt om die verdeelsleutel te achterhalen?

De brandbrief is opgesteld door de wijkraad van Feijenoord en wordt volgens Denk niet alleen door Bloemhof ondersteund, maar ook door de wijkraden van Katendrecht, Wilhelminapier en omgeving, Hillesluis en de Kop van Zuid. Raadslid Van Baarle wil dat de politie-inzet stadsbreed opnieuw onder de loep wordt genomen.