Raadsel op het Charloisse 'Hoofd' in Rotterdam

24 June 2024, 10:49 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
LMOFOTO

Een van de mooiste uitzichtpunten over de Nieuwe Maas in Rotterdam, het Charloisse Hoofd heeft een raadsel. Sinds 1990 staat daar het robuuste, metershoge beeld 'Vrouw II' van Kees Buckens. Het is de weergave van een zwangere vrouwfiguur zonder hoofd. Maar het raadsel is daar, plots heeft dit beeld een hoofd gekregen. Feit dat dit hoofd op het metershoge beeld geplaatst is al een hele prestatie. Wie, wanneer en waarom dit gebeurd is dus een raadsel.

Omwonenden van het Hoofd gezeten op de bankjes langs het water hadden geen idee. De bevestiging van het hoofd op het beeld heeft mogelijk in de nachtelijke uren plaatsgevonden en er staat geen afzender bij. Het beeld van Buckens heeft wel haar eigen geschiedenis en zou in eerste instantie in het Park 1e Katendrechts Hoofd bij de Citex-toren geplaatst worden. Katendrecht was toen net verlost van haar rosse verleden en buurtbewoners protesteerden tegen de komst de zwangere vrouwfiguur van het beeld.

Het beeld is gemaakt in opdracht van woningcorporatie Onze Woongemeenschap die toen 5 kunstwerken aanbesteedde in verband met haar 40-jarig bestaan..Besloten werd toen het beeld te plaatsen op het Charloisse Hoofd.