mainImage

RET verhoogt tarieven volgend jaar met zo'n 7 procent

29 september 2022, 14:49 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

De RET verhoogt volgend jaar de tarieven met iets meer dan 7 procent, meldt het vervoersbedrijf. Ieder jaar worden de tarieven verhoogd, maar de stijging is nu aanzienlijk hoger dan voorgaande jaren.

Dat heeft volgens het bedrijf te maken met duurdere brandstof- en energiekosten. Maar naar eigen zeggen zijn alle hogere kosten daarmee nog lang niet gedekt. ''Op landelijk en regionaal niveau is besloten om reizen op saldo en met een abonnement 7,24% duurder te maken. De RET heeft aan de MRDH voorgesteld om de prijs van de RET-reisproducten ook met 7,24% te verhogen'', schrijft het bedrijf in een verklaring. ''De tarieven van het RET 2 uur-kaartje en de verschillende dagkaarten worden niet ieder jaar verhoogd, omdat de RET een afgeronde prijs wil gebruiken. Voor 2023 stelt de RET voor om deze reisproducten mee te laten stijgen met de overige producten. RET 2 uur, RET 1 dag en de RET Kinderdagkaart worden dan met € 0,50 verhoogd.''

Directeur Maurice Unck roept de overheid op volgend jaar geen btw te heffen over ov-opbrengsten: ''We hebben er de afgelopen jaren alles aan gedaan om een duurder kaartje te voorkomen. Maar om de kostenstijgingen op te vangen, is het nu onvermijdelijk. Om dit te compenseren, pleiten we er vanuit de RET samen met andere vervoerders voor om het ov btw-vrij te maken. Nu de koopkracht afneemt, files toenemen en we een enorme uitdaging hebben op het gebied van klimaat en woningbouw, moet het ov een aantrekkelijk alternatief blijven. Ook willen we dat het toegankelijk blijft voor de mensen die niet zonder kunnen'', zegt hij.

Tot nu toe heeft het kabinet geen gehoor gegeven aan de oproep van vervoerders.


Foto: RET - Rick Keus