Rotterdam en Erasmus MC kiezen voor inclusievere arbeidsmarkt

1 October 2024, 16:20 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Gemeente Rotterdam
Wethouder Tim Versnel (links) met Joke Boonstra van Erasmus

Vandaag ondertekent het Erasmus MC als eerste academisch ziekenhuis in Nederland een convenant met de gemeente Rotterdam dat zich richt op het creëren van honderden banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit beleid, ook wel Social Return genoemd, wordt nu een vast deel van hun inkoopbeleid.

Als eerste academisch ziekenhuis èn als grootste werkgever in de regio, committeert het Erasmus MC zich aan het creëren van honderden banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Het ziekenhuis kan nu, bij het verstrekken van opdrachten, de contractpartners vragen om kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt te betrekken bij de uitvoering van de opdracht. Denk hierbij aan extra handen aan het bed, banen in de schoonmaak of facilitaire diensten.

Wethouder Tim Versnel (o.a. Werk en Inkomen): “Dit convenant gaat impact maken. Voor elke Rotterdammer moet een baan binnen bereik zijn – ook voor mensen met een arbeidsbeperking of voor wie er om andere reden nu nog geen goede plek is. We zetten in op een nieuwe standaard. En gezien de krappe arbeidsmarkt, hoop ik dat dit ook andere ziekenhuizen, bedrijven en instellingen in Rotterdam inspireert om Social Return op te nemen in hun inkoopbeleid. “

Afspraken

Met dit convenant spreken de partijen af dat het Erasmus MC, Social Return opneemt in de inkoop- en aanbestedingsprocessen en conform het beleid van de gemeente Rotterdam gaat werken. Dit betekent dat bij iedere inkoopopdracht er wordt gekeken naar het creëren van banen of het aanbieden van opleidingen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De gemeente Rotterdam biedt het Erasmus MC ondersteuning bij de toepassing en deelt haar kennis en ervaring op het gebied van Social Return.

Meer impact

Om nog meer impact te maken, schaalt de gemeente samenwerkingen grote werkgevers op. Dit convenant is een belangrijk voorbeeld van hoe een grote werkgever en de gemeente samenwerken om passend werk te creëren. In februari 2024 presenteerde de gemeente haar vernieuwde Social Return beleid. Hiermee zet de gemeente in op het verdubbelen van het aantal zogeheten ‘ankerorganisaties’. Het Erasmus MC is zo’n ankerorganisatie met een inkoopkracht van 1 miljard euro per jaar.

Inclusieve arbeidsmarkt

De gemeente Rotterdam is koploper van Nederland op het gebied van Social Return. In 2023 realiseerde de gemeente ruim 35 miljoen euro aan Social Return resultaten. Daarmee hebben heeft de gemeente 3000 mensen naar werk geholpen. Het convenant wordt getekend op de internationale dag van de diversiteit (Diversity Day). Een dag waarop de inclusieve arbeidsmarkt en kansen voor alle soorten talenten centraal staat.