Rotterdam gaat positie studenten op huurmarkt verbeteren

14 November 2021, 11:29 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Ingezonden

Uit recent onderzoek van Argos blijkt dat acht van de tien studentenkamers boven de wettelijke huurprijs worden verhuurd. Maar ook anderszins wordt misbruik gemaakt wordt van de kamernood, bijvoorbeeld door het illegaal vragen van een paar maanden borg of pure oplichterij door niet-bestaande kamers aan te bieden. Rotterdam gaat dat probleem aanpakken door het lokale Huurteam te verruimen en samen met studentenorganisaties (bijvoorbeeld STUUR Rotterdam en de Rechtswinkel Rotterdam) te kijken hoe de studentenhuurrechten beter kunnen worden gewaarborgd.

Wethouder Kasmi heeft in dat verband de opdracht gekregen om te onderzoeken hoe fysieke aanspreekpunten op scholen kunnen worden opgezet. Dat moet gepaard gaan met een stadsbrede campagne om er zeker van te zijn dat de informatie de studenten ook bereikt.

‘’De huurmarkt is oververhit en oplichters maken hier gebruik van’’, zegt Co Engberts, de fractievoorzitter van de PvdA, die het initiatief nam. ‘’Studenten vormen een specifieke groep slachtoffers, omdat zij weinig financiële slagkracht hebben en verhuizen vanwege de studie vaak noodzakelijk is. Ze kunnen weliswaar via de Huurcommissie een beroep doen op de regelgeving, maar veelal is de gang naar de Huurcommissie een drempel. Bovendien heeft de Huurcommissie grote achterstanden. Zo blijft men misbruik maken van de urgentie woningwens.’’