Rotterdam handhaaft politiehond & paard als 'geweldsmiddel'

11 April 2021, 06:55 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

De gemeenteraad van Rotterdam heeft burgemeester Aboutaleb gevraagd met de politie en het OM te bespreken welke mogelijkheden er zijn om dierenmishandeling binnen politiehondenverenigingen beter op te sporen, zodat er ook beter op kan worden gehandhaafd. Dat ten eerste.

Daarnaast besloot de raad met meerderheid van stemmen om er óók (via Aboutaleb) bij de minister op aan te dringen dat politiehonden, die alleen luisteren naar stroomstootapparatuur en niet luisteren naar de commando’s, met pensioen te sturen.

De opdracht aan de burgemeester was een succes voor D66-raadslid Nadia Arsieni, die een hele rits voorstellen van andere partijen over de inzet van de politiehond zag afgestemd, maar die van haar niet. Alleen Leefbaar Rotterdam en de PVV wilden de getrainde honden ‘’in dienst houden.’’

Volgens de Partij voor de Dieren worden nog steeds vijf van vijfentwintig Rotterdamse politiehonden getraind met stroomstoten. Daar heeft binnen de lokale politiek zelden iemand bij stil gestaan, maar nu het bekend is, komt de schrik en walging dubbel zo hard aan.

‘’Die stroomstoten leiden tot angst, stress en pijn bij die honden’’, aldus raadslid Ruud van der Velden.

Zijn motie om die training zo snel mogelijk te stoppen werd eveneens met ruime meerderheid aanvaard en opnieuw was Leefbaar Rotterdam (als law and orderpartij) tegen. 

Honden met pensioen

Zeven moties passeerden de revue in het kader van de inzet van politiehonden en alleen het voorgestelde ‘’mooie’’ pensioen van deze honden haalde een unanieme meerderheid. Maar wie het controleert, geen idee. De Partij voor de Dieren, die om het pensioen had gevraagd, heeft in Rotterdam maar één raadslid en één burgerraadslid. Toch verdient het wel controle, want een ‘’mooi pensioen’’ betekent voor een politiehond een liefdevolle opvang in een huis of gezin. Dat heeft veel begeleiding nodig, weet de fractie van de PvdD. 

De Partij voor de Dieren was overigens tegen het idee van de VVD om een politiehond te onderscheiden met een trofee (een lekkere kluif). Het klonk sympathiek en daarom werd het voorstel ook met ruime meerderheid aangenomen, maar de tegenstanders vonden het iets te Popi-Jopie.

Meest vreemde afwijzing in dit verband was ontegenzeggelijk het verzoek van GroenLinks om bij de minister te lobbyen om de inzet van honden en paarden als geweldsmiddel tijdens het politiewerk te beperken tot een absoluut minimum. Gaan we niet doen, zeiden CDA, CU-SGP, PVV, D66, VVD en Leefbaar. Met andere woorden: we handhaven dieren als geweldsmiddel.