De gemeente Rotterdam gaat 100 daklozen naar een woning begeleiden. Hierdoor worden de in verband met corona extra geopende opvanglocaties versneld gesloten. De slaapzalen worden omgebouwd naar slaapkamers met meer ruimte en rust.
Nederland telt naar schatting bijna 40.000 dak- en thuislozen, waarvan 350 in Rotterdam. Samen met Amsterdam, Den Haag en Utrecht wil Rotterdam dit probleem aanpakken door mensen die dak- of thuisloos zijn geworden zo snel mogelijk naar een eigen woonplek te begeleiden. Vanuit de Rijksoverheid is er 200 miljoen euro gesteld, waarvan 19,6 miljoen voor Rotterdam, om de omslag te maken van opvang naar wonen met begeleiding.
De komende tijd krijgen 100 daklozen versneld een eigen woning. Zodra ze de sleutel van hun nieuwe huis krijgen, zijn ze officieel niet meer dakloos. ''We halen ongeveer een derde van de mensen in de opvangcentra hiermee uit de dakloosheid'', zegt wethouder Sven de Langen (volksgezondheid en zorg). ''Vijfenzeventig van hen kunnen redelijk zelfstandig in een sociale huurwoning wonen. Die mensen kunnen echt verder met hun leven. Dat is prachtig. Dertig worden er ondergebracht in een doorstroomlocatie met begeleiding. Aantallen waar we trots op kunnen zijn.''
Om terugval te voorkomen, krijgen de nieuwe bewoners een of twee keer per week bezoek van een maatschappelijk medewerker. ''Zo lukt het om iemand in de meeste gevallen echt van de straat te houden'', zegt de wethouder.
De komende tijd worden de slaapzalen van de opvanglocaties omgebouwd naar slaapkamers, door middel van een bed-ombouw. Dit biedt daklozen rust, privacy en ruimte. De tijdelijke opvanglocaties op het schip Allegro en in het Easyhotel kunnen door de versnelde uitstroom sneller afgebouwd worden. Deze locaties werden dit voorjaar vanwege corona geopend om de dak- en thuislozen meer ruimte te bieden binnen de anderhalve meter maatregel.
De onlangs geopende tijdelijke nachtopvang in de Maassilo blijft de komende winter beschikbaar als locatie voor de winteropvang. Wanneer de gevoelstemperatuur onder de nul graden zakt, wordt aan alle dak- en thuislozen onderdak geboden. Daarnaast opent de Maassilo zijn deuren wanneer dit vanwege de coronamaatregelen nodig is.