Rotterdam krijgt nieuw Collectiecentrum in Zevenkamp

8 April 2025, 19:16 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Gemeente Rotterdam
Een stuk uit de Collectie Rotterdam. Beeld: gemeente Rotterdam.

Rotterdam krijgt een nieuw Collectiecentrum in De Nieuwemeer, Zevenkamp. Dit moderne depot wordt de nieuwe bewaarplaats voor de erfgoedcollecties van vijf Rotterdamse musea en het Nationaal Museum van Wereldculturen. Met deze stap zet de stad in op duurzaam behoud en beter beheer van haar culturele en historische schatten. Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag de plannen definitief vastgesteld.

Een duurzame oplossing voor het erfgoed van Rotterdam
De Rotterdamse erfgoedcollectie wordt momenteel beheerd in het depot Metaalhof in Prins Alexander. Dit gebouw, dat al ruim 45 jaar in gebruik is, is verouderd en voldoet niet meer aan de eisen voor het behoud van de collectie. Na uitgebreid onderzoek is De Nieuwemeer in Zevenkamp gekozen als nieuwe locatie. Het Collectiecentrum Rotterdam biedt een veilige en moderne omgeving voor het beheer en behoud van de erfgoedcollecties.

Wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Evenementen): “Rotterdam is een stad met een rijk verleden en een dynamische toekomst. Ons erfgoed verdient een plek die recht doet aan zijn waarde. Met dit nieuwe collectiecentrum bouwen we aan een duurzame thuisbasis voor onze kunst- en erfgoedcollecties, zodat Rotterdammers van nu en later deze schatten kunnen blijven ontdekken.”

Kennisdeling en samenwerking
Het Collectiecentrum Rotterdam wordt de bewaarplaats voor collecties van Museum Rotterdam, Maritiem Museum Rotterdam, Wereldmuseum Rotterdam, Archeologie Rotterdam (BOOR), Natuurhistorisch Museum Rotterdam en het Nationaal Museum van Wereldculturen. Door deze collecties onder één dak samen te brengen, ontstaat een centrum waar kennis wordt gedeeld en expertise wordt gebundeld. Het depot biedt bovendien mogelijkheden voor restauratie, digitalisering en wetenschappelijk onderzoek.

Bezoek en onderzoek
Het collectiecentrum wordt geen publiek toegankelijke locatie zoals het Depot Boijmans Van Beuningen. Wel zal het op afspraak open zijn voor scholieren, wetenschappers en onderzoekers. Op deze manier blijft de impact op de omgeving beperkt, terwijl het depot een belangrijke functie behoudt als kenniscentrum.

De volgende stap is het selecteren van een ontwerpteam. Zodra de gemeenteraad het plan heeft goedgekeurd, kan de ontwerpfase medio 2025 starten. Naar verwachting start de bouw in 2027 en wordt het gebouw in 2030 in gebruik genomen.